Etikettmoln

Ett så kallat tag cloud, eller taggmoln som beskriver vilka som är de populäraste taggarna på ett ställe. Eller vad som används mest. De ord utskrivna i större teckenstorlek används mest medan de som står skrivna i mindre teckenstorlek används mindre. Det förekommer egentligen överallt i vårat samhälle - fast kanske inte i den form vi förväntar oss.

Till exempel när vi väljer att använda en kniv - ju fler som använder kniven desto fler vill att den ska stå lättilgängligt. Tänk bara vad bra det är om den står framme på diskbänken redan, framför alla andra saker som mixern, vattenkokaren, micron, osv - när man använder den så ofta. Taggarna (satta av användarna själva) skulle kunna skapa ytterligare ett element till det hela - först med "bra eller dåligt" men också om de själva taggar inlägget som något. Då kan man även se om man har nått ut med det man tänkte skriva. Om man har fått användarna att tagga ett inlägg som handlar om "fotboll" till "maskingevär" så kan man ju ha träffat fel (Om man nu inte försöker komma på en helt ny sport vill säga eller om användarna är ondskefulla nog att vara ute efter att förstöra - vilket de sällan är även om undantag naturligtvis kan hittas) i sitt inlägg kan vara oerhört intressant ur statistiksynpunkt.

För att helt osökt komma in på mobiler, hur skulle det vara om man mobilen kände av vad som användes mest och de olika menyerna reglerade i storlek allt eftersom hur mycket man använde dom? Tydligen så har det funnits ett koncept på en sådan mobil redan. Men något som tyvärr skrotades. Till ett GPS-system hade detta kanske hade kunnat passa bra, om man taggar en väg som dåligt väglag, väldigt slingrig, många olycksfall osv. Ser du några andra stora användningsområden? På snabbmats-resturanger kanske så man kan få tips om hur något smakar, vad som väljs mest osv?

Det finns en utmärkt artikel om taggning (På engelska) skriven av Smashing Magazine om man vill läsa mer om det.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0