Enkelhet

Enkeltheten är något vi tenderar att glömma, iallafall utvecklare som försöker ge ut det absolut bästa programmen för användaren eftersom man oftast tror att de program med flest alternativ är bäst. Programmet är ofta fyllt med allt möjligt. Att iakta till exempel åt vilket håll t.ex. Microsoft med sitt Office-paket och Adobe med sitt CS3 paket har valt att gå blir programmen större, gör mer, kräver mer prestanda och inte minst - får fler paneler att vrida och dra i.

Adobe har visserligen släppt alternativa program till Photoshop - vilket är bland annat Lightbox och Elements beroende på vilka behov man har. Men I senaste MS Word har man lyckats skapa grupperingar för vilka typer av menyer man kanske kan komma att behöva. Ta bort det. Låt mig få skriva ifred. Ta bort autoformateringsverktyget. Vill jag ha något börjar jag söka efter de formateringarna jag vill ha helst i en ruta jag får fram vid eventuellt högerklickande till exempel.

image2
I vilken anda man skulle kunna får Word att gå.

Många unga köper idag bil på grund av alla de tuffa funktioner som följer med bilen - och företagen ser detta, men varför behöva köpa mer än man vill ha? Om en äldre köper bil idag är det för att ha ett transportfordon och då räcker det oftast med cd/radio, alla mätare och att växelspaken, pedalerna, ratten och vindrutetorkarna fungerar. Det handlar inte om att köpa ca 70%* mer än vad man behöver.
man behöver inte köpa allt när man på sin höjd använder 30%. På samma sätt säljs mjukvara - en stor tjock resurskrävande klump där man använder ungefär 25-30%* bara.

Det finns en hel del alternativ till Photoshop, för att att bara ta några exempel kan man bland annat rabbla upp OpenCanvas, GIMP och Ulead (Där enbart GIMP är gratis av de uppräknade - endast äldre versioner av OC är gratis), som är mindre än Photoshop men också sämre - även om de programmen naturligtvis växer till sig. Gimp är det enda av de uppräknade idag som försöker matcha Photoshop's bredd. Tack vare Linux lansering har open-source marknaden fullkomligt svämmat över av program för allehanda uppdrag.

Ska vi till exempel jämföra våra OS - de populäraste är Linux, MacOS och Windows - så står MacOS enkelt som segrare när det kommer till enkelthet, stilrenhet och hur enkelt det är att få något gjort. Windows plågar en med alla notifikationer som hela tiden poppar up runt om vilket gör det svårt att koncentrera sig på det man gör medan MacOS sällan stör om det inte handlar om något kritiskt vilket gör att jag då kan i lung och ro göra det jag gör bäst - skriva, illustrera eller whatever. Linux har problemet att det är alldeles för avancerat för den vanliga användaren, det är för mycket då mycket av Linux kraft kommer ur att man använder sig av
terminalen som finns däri.

Kommentarer
Postat av: Elin [ n e v n a r i e n ]

haha... tror du inte att jag vet de eller?? :P
Jag hade fan högsta iso OCH största bländare, men det var inte så jäkla lätt ändå, ska jag säga dig...

2008-03-11 @ 14:29:34
URL: http://nevnarien.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0