Enkelhet - Del 2

I första delen av artikelserien så gick jag igenom enkelheten för program och operativsystem. I denna tänkte jag jämföra gränssnittet på ett par olika bloggsystem (Främst WordPress) eftersom dessa är är de där vi gärna kanaliserar våran produktivitet genom främst text.

Det huvudsakliga funktionerna som verkar finnas tillgängliga för bloggarna är idag fortfarande att göra något i fetstil, kursiv eller stryka under något - stryka över en textbit har också blivit populärt. Om man vill centrera eller om man vill vänster- eller högerställa texten. Skapa listor eller möjligtvis lägga in en bild eller länk. Men det handlar även om att kunna intendera (skjuta in) texten för att till exempel citera någon. Klippa ut, klistra in och kopiera använder man idag snabbkommandon för eller högerklickar med musen vilket går långt snabbare än att gå upp i en verktygspanel samma sak med ångra - oftast så raderar man bara det man ångrar eller använder snabbkommando (Webbläsarna har ju inbyggt stöd för det det mest grundläggande man vill göra med text idag). Det viktigaste dessutom är att ha minimalt med extra-alternativ när man skriver. Detta, behöver WordPress och flera andra blogg-verktyg att lära sig att göra bättre - men är något som jag tycker blogg.se har lyckats med bra.

Dock är WordPress så mycket mer än en blogg. Det är snarare ett CMS (webbpubliceringssystem) med bloggfunktioner - som faktiskt är väldigt kraftfullt (Även om det finns mycket kraftfullare system som EE och Joomla
om man ska ha publiceringssystem) även om WP fungerar alldeles utmärkt som ett bloggverktyg med. Problemet med WP är alla alternativ som ligger framme när man ska skriva sitt inlägg. Det blir för mycket och kan kollra bort användare. Michael Heilman - binarybonsai.com - har varit med och utvecklat ett plugin för ett alternativt bloggingsystem - Habari.

image4
Michaels plugin för hur området där man skriver ett inlägg. Svarta området kan gömmas genom att trycka på en knapp.

Enkelt. Enkelt, enkelt och funktionellt. Och så fruktansvärt snyggt. Det finns med andra ord ingen anledning till att jämförelsevis med WP att ha alla alternativ framme när vissa inte ens behöver visas över huvudtaget.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0