GothCon XXXII

För oss spelintresserade i Sverige bör de flesta känna till att 32:e upplagan av Sveriges äldsta kontinuerande konvent, ägt rum varje år sedan 1976, GothCon, gick av stapeln idag klockan 10:00. Tre långa dagar av spel, gemenskap, svett, glädje och allmän ohygien som tar plats på Hvitfeldska gymnasiet i Göteborg.

Illustrationer - Character Concept II

image7

Patapon

image6

Rollspelens fader

För alla oss med lite nördiga intressen som rollspel kommer här en ledsam nyhet. Gary Gygax avled den 4:e mars i år, 69 år gammal. Gary var rollspelens fader med sin skapelse Dungeon & Dragons.



via.

Jumper

Att hoppa genom maskhål och att få 10.000 volt genom kroppen... Ja, jag trodde inte det gick. Nyfiken som jag är så bestämde jag mig att detta måste man se någon gång.Sagt och gjort så gick man ut igår kväll och såg den med en kamrat. Filmen handlar om David Rice (Hayden Christiansen - samma person som gestaltade Anakin Skywalker i Star Wars för den som inte känner till honom) som vid någon gång i tonåren upptäcker genom en olycka att ha n kan hoppa mellan tid och rum - så kallade maskhål. Efter att ha växt upp och upptäckt vilka fantastiska (?) krafter han har misbrukar han dessa för sin egen vinning men upptäcker sanrt att han hamnat mitt i ett krig mellan de som kan "hoppa" och de som dödar dessa. Filmen var bra, med undantag för vissa krystade samt vissa missar på hur man folk beter sig när de ur tomma intet dyker upp precis framför dom. Hmm?

Hur som helst så kom naturligtvis frågan på hur han kunde hålla sig så smal om han hoppat genom tid och rum, aldrig behövt anstränga sig från det att han , tänk er själva om du hoppar mellan soffan och kylskåpet hela tiden, det skulle ju vara som att sitta vid kylen - och alla saker du äter under 8 år - skulle inte det resultera i att han blev ganska tjock egentligen?

En energiteori
En teori till varför han är att varje gång han "hoppar" genom dessa maskhål som han skapar så kräver det hans kropp på ganska många kalorier/energi. Energin dras alltså från hans kropp direkt, lite grann som när du när du drar ett kreditkort och pengarna dras direkt från ditt konto ungefär. Men det skulle betyda att hans ämnesomsättning skulle ha ökat ganska markant så mycket som han hoppar - vilket i sådana fall hade varit en miss rent filmiskt sett.

Samuel L Jackson gör sin vanliga och invanda badass-typ. Samma roll som man ständigt har sett honom i och Hayden sin typiskt charmerande roll. Även om han gör en starkare roll i denna filmen än i Star Wars-trilogin så övertygar han ännu inte riktigt med sina skådespelartalanger. Inte heller Michelle Billon som spelar tonårsflamman Millie gjorde sitt starkare framträdande däremot gör Jamie Bell som Griffin ett lite mer färgsprakande uttryck i denna annars ganska färglösa film. Konceptet och att det trots allt är lite fart i denna så kallade actionrulle som inte riktigt håller hela vägen gör att jag - trots ganska svaga skådespelarinsattser - enbart ger den 6 av 10 (Och det ligger inte långt från att vara en 5:a istället).

********** ( 6 / 10 )


Omslagsillustrationer att dö för

Hur ofta är det så att du köper en CD för hur allt kring CD omslagen? I en tid då mp3-an tas över, måste man faktiskt börja att komma med bra anledningar till varför man köper CD skivor.

Elodié-cd cover

Detta omslag och innehåll - illustrerat och designat av Kenny Lindström - gav mig faktiskt så mycket känsla att jag var tvungen att ha det. Och visst ser det snyggt ut? Enda som talar emot omslaget är att det ser lite plastakigt ut - fast illustrationen som gjorts för omslaget är att dö för.

image5

Elodié själva kommer ursprungligen från Skellefteå (Som för övrigt verkar vara för kreativitet och produktion vad Växjö har varit för musiken) där de spelat in mer än 2 plattor innan denna (Denna CD:n släpptes 2005 och de har hunnit släppa ytterligare en sedan jag köpte denna - 12 Maj 2006). Men gör man en sökning på nätet är det svårt att få att hitta något alls om bandet. Musiken de gör är en mix av indie-pop med jazz-influenser och loungekänsla. På deras hemsida finns det möjlighet att lyssna lite på deras musik.

Enkelhet - Del 2

I första delen av artikelserien så gick jag igenom enkelheten för program och operativsystem. I denna tänkte jag jämföra gränssnittet på ett par olika bloggsystem (Främst WordPress) eftersom dessa är är de där vi gärna kanaliserar våran produktivitet genom främst text.

Det huvudsakliga funktionerna som verkar finnas tillgängliga för bloggarna är idag fortfarande att göra något i fetstil, kursiv eller stryka under något - stryka över en textbit har också blivit populärt. Om man vill centrera eller om man vill vänster- eller högerställa texten. Skapa listor eller möjligtvis lägga in en bild eller länk. Men det handlar även om att kunna intendera (skjuta in) texten för att till exempel citera någon. Klippa ut, klistra in och kopiera använder man idag snabbkommandon för eller högerklickar med musen vilket går långt snabbare än att gå upp i en verktygspanel samma sak med ångra - oftast så raderar man bara det man ångrar eller använder snabbkommando (Webbläsarna har ju inbyggt stöd för det det mest grundläggande man vill göra med text idag). Det viktigaste dessutom är att ha minimalt med extra-alternativ när man skriver. Detta, behöver WordPress och flera andra blogg-verktyg att lära sig att göra bättre - men är något som jag tycker blogg.se har lyckats med bra.

Dock är WordPress så mycket mer än en blogg. Det är snarare ett CMS (webbpubliceringssystem) med bloggfunktioner - som faktiskt är väldigt kraftfullt (Även om det finns mycket kraftfullare system som EE och Joomla
om man ska ha publiceringssystem) även om WP fungerar alldeles utmärkt som ett bloggverktyg med. Problemet med WP är alla alternativ som ligger framme när man ska skriva sitt inlägg. Det blir för mycket och kan kollra bort användare. Michael Heilman - binarybonsai.com - har varit med och utvecklat ett plugin för ett alternativt bloggingsystem - Habari.

image4
Michaels plugin för hur området där man skriver ett inlägg. Svarta området kan gömmas genom att trycka på en knapp.

Enkelt. Enkelt, enkelt och funktionellt. Och så fruktansvärt snyggt. Det finns med andra ord ingen anledning till att jämförelsevis med WP att ha alla alternativ framme när vissa inte ens behöver visas över huvudtaget.

Illustration - Concept Art

image3

Enkelhet

Enkeltheten är något vi tenderar att glömma, iallafall utvecklare som försöker ge ut det absolut bästa programmen för användaren eftersom man oftast tror att de program med flest alternativ är bäst. Programmet är ofta fyllt med allt möjligt. Att iakta till exempel åt vilket håll t.ex. Microsoft med sitt Office-paket och Adobe med sitt CS3 paket har valt att gå blir programmen större, gör mer, kräver mer prestanda och inte minst - får fler paneler att vrida och dra i.

Adobe har visserligen släppt alternativa program till Photoshop - vilket är bland annat Lightbox och Elements beroende på vilka behov man har. Men I senaste MS Word har man lyckats skapa grupperingar för vilka typer av menyer man kanske kan komma att behöva. Ta bort det. Låt mig få skriva ifred. Ta bort autoformateringsverktyget. Vill jag ha något börjar jag söka efter de formateringarna jag vill ha helst i en ruta jag får fram vid eventuellt högerklickande till exempel.

image2
I vilken anda man skulle kunna får Word att gå.

Många unga köper idag bil på grund av alla de tuffa funktioner som följer med bilen - och företagen ser detta, men varför behöva köpa mer än man vill ha? Om en äldre köper bil idag är det för att ha ett transportfordon och då räcker det oftast med cd/radio, alla mätare och att växelspaken, pedalerna, ratten och vindrutetorkarna fungerar. Det handlar inte om att köpa ca 70%* mer än vad man behöver.
man behöver inte köpa allt när man på sin höjd använder 30%. På samma sätt säljs mjukvara - en stor tjock resurskrävande klump där man använder ungefär 25-30%* bara.

Det finns en hel del alternativ till Photoshop, för att att bara ta några exempel kan man bland annat rabbla upp OpenCanvas, GIMP och Ulead (Där enbart GIMP är gratis av de uppräknade - endast äldre versioner av OC är gratis), som är mindre än Photoshop men också sämre - även om de programmen naturligtvis växer till sig. Gimp är det enda av de uppräknade idag som försöker matcha Photoshop's bredd. Tack vare Linux lansering har open-source marknaden fullkomligt svämmat över av program för allehanda uppdrag.

Ska vi till exempel jämföra våra OS - de populäraste är Linux, MacOS och Windows - så står MacOS enkelt som segrare när det kommer till enkelthet, stilrenhet och hur enkelt det är att få något gjort. Windows plågar en med alla notifikationer som hela tiden poppar up runt om vilket gör det svårt att koncentrera sig på det man gör medan MacOS sällan stör om det inte handlar om något kritiskt vilket gör att jag då kan i lung och ro göra det jag gör bäst - skriva, illustrera eller whatever. Linux har problemet att det är alldeles för avancerat för den vanliga användaren, det är för mycket då mycket av Linux kraft kommer ur att man använder sig av
terminalen som finns däri.

Illustration - Karaktärsdesign

image1

Etikettmoln

Ett så kallat tag cloud, eller taggmoln som beskriver vilka som är de populäraste taggarna på ett ställe. Eller vad som används mest. De ord utskrivna i större teckenstorlek används mest medan de som står skrivna i mindre teckenstorlek används mindre. Det förekommer egentligen överallt i vårat samhälle - fast kanske inte i den form vi förväntar oss.

Till exempel när vi väljer att använda en kniv - ju fler som använder kniven desto fler vill att den ska stå lättilgängligt. Tänk bara vad bra det är om den står framme på diskbänken redan, framför alla andra saker som mixern, vattenkokaren, micron, osv - när man använder den så ofta. Taggarna (satta av användarna själva) skulle kunna skapa ytterligare ett element till det hela - först med "bra eller dåligt" men också om de själva taggar inlägget som något. Då kan man även se om man har nått ut med det man tänkte skriva. Om man har fått användarna att tagga ett inlägg som handlar om "fotboll" till "maskingevär" så kan man ju ha träffat fel (Om man nu inte försöker komma på en helt ny sport vill säga eller om användarna är ondskefulla nog att vara ute efter att förstöra - vilket de sällan är även om undantag naturligtvis kan hittas) i sitt inlägg kan vara oerhört intressant ur statistiksynpunkt.

För att helt osökt komma in på mobiler, hur skulle det vara om man mobilen kände av vad som användes mest och de olika menyerna reglerade i storlek allt eftersom hur mycket man använde dom? Tydligen så har det funnits ett koncept på en sådan mobil redan. Men något som tyvärr skrotades. Till ett GPS-system hade detta kanske hade kunnat passa bra, om man taggar en väg som dåligt väglag, väldigt slingrig, många olycksfall osv. Ser du några andra stora användningsområden? På snabbmats-resturanger kanske så man kan få tips om hur något smakar, vad som väljs mest osv?

Det finns en utmärkt artikel om taggning (På engelska) skriven av Smashing Magazine om man vill läsa mer om det.

Att svara på kommentarer

Eftersom många verkar gå till andras bloggar och svara: Jag förstår ju att det är perfekt reklam för sig själv men, sluta! Det är inte hett, det är inte korrekt och det fullkomligt irrelevanta svar på ett inlägg som handlar om något helt annat.

Hur ofta har följande att göra med vad blogg.se har missat?
ska och ska.... haha.... inte kul o sminka sig med det när det ser ut sådär direkt men XD
Eller frågor om ipadresser eller om actionscripting? Kul att ni svarar men seriöst, är jag intresserad av att läsa svaren - vilket jag tenderar att vara om jag ställer en fråga - så går jag tillbaka till just det inlägget. Nettetiquette, tack!

Detta skapar dessutom mervärde för din blogg. Idag stödjer alla moderna webbläsare (Internet Explorer, Opera, Safari, Mozilla Firefox samt Campino) RSS-flöden som inte bara gör att man kan kolla ALLA kommentarer som har skrivits, alla kommentarer för ett inlägg och alla nya bloggartiklar genom att enbart bokmärka 3 flöden (Eller en eller vad man nu vill hålla koll på). Det går dessutom lägga dessa i en mapp vilket gör det lättare att hålla ordning i mappen.

Blogg.se har missat!

Är det någon mer än jag som irriterar mig på det faktum på att när man har skrivit ett inlägg och sparat det som ett utkast, och går tillbaka för att lista inlägg - så kan man se inlägget som ligger där: och det ser ut precis som alla andra inlägg (Jag vet om alternativet "dropdown-listan" som man kan välja att visa enbart utkast men varför kan jag inte få se det direkt i listan utan att göra nya val?). Vad händer när man skriver flera inlägg efter sitt utkast - eftersom man arbetar på en lång och bra artikel? Då försvinner ju inlägget in i mängden och man ser det inte. Precis som ordet kontorsmus bland alla andra mystiska ord (Om jag inte hade märkt ordet?).

Annat som blogg.se har missat tycker jag är att man inte kan styra när ett inlägg ska vara publicerat. Naturligtvis är det ju lite löjligt att publicera saker och ting i framtiden, men om man vill ändra tid på saker i dåtiden? Flytta fram saker och så vidare - och för att inte nämna att ett inläggs datum uppdateras när man uppdaterar inlägget! Vilket betyder att man inte kan gå tillbaka och svara/förändra på något som blev fel och som såg i efterhand. Hm, det får hamna i förslagskassan tills vidare så dyker det kanske upp. Eller är det kanske en del av paket premium som man kan tillgodogöra sig för en viss summa pengar i månaden?

Men det är intressant att se en tjänst från insidan. Att använda det och tänka på hur något är utformat om man ska bygga något liknande själv. I många fall kan det ju vara onödigt att uppfinna hjulet en gång till. Meeen, vem har sagt att hjulen som finns redan är bra så bra att man inte vill uppfinna det på nytt?

Draktorget blogg, galet nytt!

Visst är det galet, och så finns ju denna bloggen på svenska med (Med undantag för speciella poster som jag vid olika hjärnsläpp släpper ut). Hela poängen är att eftersom wordpress faktiskt suger så oerhört mycket (Visst, det är en fin blogg, men segare verktyg får man ju leta efter) så medan jag bygger min egen, tänkte jag att här, på blogg.se skulle få se till att min tankar frodades och växte och.. ja, ni vet ;-).

Så bli inte förvånade när det förändras här med, för blogg.se är - vad jag vid en första anblick kan se - en fin, snabb och relativt lättanvänd blogg. Detta kommer bli en intressant resa!

RSS 2.0