Upphovsrätts-historien fortsätter

Nu har alltså förslaget om "Orphan Works Act" blivit presenterat för senaten i USA. Det återstår naturligtvis vad som kommer att hända med den nu. Förhoppningsvis ser senaten vilket hot detta är mot den lilla människans försök att publicera saker på nätet utan att bli drabbade av de stora bolagens girighet.

De som står emot detta förslag främst är "Illustrators Partnership så vill man följa kampen själv finns det ett nyhetsbrev för detta.

via

Illustrationer - Character Concept III

image10

One more concept character. I've developed out a history and have decided to start writing on the story as the plot is being worked out. Anyway, This is Kiera, princess although here with her sacrifcial dress.

Mera vatten på min kvarn (Upphovsrätt)

Man behöver alltså inte läsa länge innan man hittar mer djupgående analyser av den nya "Orphan's Act" vilket påverkar den nya lagen om Upphovsrätt som är framlagd i USA.

CGSociety (F.d. CGTalk) hittar man en diskussion om just detta, där folk som jobbar professionellt med illustration och det visuella (Bild, film, konst, illustrationer, 3DFX, osv) diskuterar det framlagda förslaget.

Upphovsrätt på nya vilkor

Mark Simon informerar om nya "Orphan Works Act" som nyligen på nytt har lagts fram till kongeressen i USA. Första gången förslaget lades fram var 2006, men nu läggs det alltså fram igen, aningen redigerat.

Vad handlar det om?

Orphan Works Act handlar alltså (främst) om föräldrarlösa verk på internet. Det vill säga sådana verk som saknar kontaktbara upphovsmän - antingen att upphovsmannen har försvunnit eller är död. Men detta förslag på förändring av upphovsrättslagen verkar alltså vara på väg att förändra den även för verk MED upphovsmänn som finns tillgängliga. Det gör alltså det lättare för folk att ta din bild och använda i kommersiella sammanhang utan ditt godkännande.

På vilket sätt påverkar det dig?

Idag när du registrerar dig som upphovsman till något så sker det till en statlig .... vilket gör att staten ska hjälpa dig att tillhandahålla din registreringar. Så sker över hela världen och till viss del med ett gemensamt register. USA vill genom Orphan Works Act ändra på detta genom istället för att ha statliga register, ha privata sådana (att vissa företag tillhandahåller dom om man får tro Simon. I en intervju av Brad Holland (Representant från Illustrators' Partnership) gjorde med David O. Carson (General counsel of the Copyright Office) verkar det ännu mera som att det kommer bli striktare krav på registreringen av egna verk - Simons utdrag;

Brad Holland: If a user can't find a registered work at the Copyright Office, hasn't the Copyright Office facilitated the creation of an orphaned work?

David O. Carson: Copyright owners will have to register their images with private registries.

BH: But what if I exercise my exclusive right of copyright and choose not to register?

DOC: If you want to go ahead and create an orphan work, be my guest!


Omslagsillustrationer

Återigen har det hänt. Jag köpte en CD-skiva för omslaget igen. Denna gången har lyckan kommit till Elin Ruth Sigvardsson's omslag för hennes album tredje album "A Fiction". Helt utan att ha riktigt kollat låtlistan (Vilken dessutom ändå varit helt okej med ett sammarbete med Magnus Carlson - jag tyckte jag såg Jay-Jay Johansson däri efter jag hade beställt med sådan tur verkade jag inte haft) så slog jag helt enkelt till - och kan man klandra mig (När man ser dessa bilder)?

Framsida och CD-skiva:
image8

Innuti fodralet:
image9

Elin kategoriseras som Singer/songwriter men även som country eller pop. Hennes "sound" låter väldigt mycket som Lisa Miskovsky, Elodié, Marit Bergman, Anna Ternheim och Hello Saferide Det varierar gärna och hon pendlar särskilt mellan Anna Ternheim och Elodié men har som sagt ett bredare spektra än så. Denna platta är väldigt lugn och det enda med lite mer fart är den låten som hon gör tillsammans med Magnus, "Saviour" och är den jag fastnat hårdast för.

Elektroniktapp

Torsdagen var en hemsk dag. Inte nog att allting gick snett under dagen, utan även för att min laptop bestämde sig för att kölhala mitt grafikkort vilket gjorde Windows låser sig i uppstarten och naturligtvis klagar på att det är något fel med grafikkortet genom att visa en bluescreen. Jag har en skrämmande känsla av att det kommer kosta nog så mycket att kortet ordnat/utbytt samt att få det gjort - IBM är inte direkt kända för att vara billiga när det kommer till sådant här - men även i tid eftersom det dessutom antagligen kommer att ta ganska lång tid att återfå den. Nu är det ju massor med foton och liknande som ligger där med men även viktiga uppdrag. Man får helt enkelt hoppas att det faktiskt gå att rädda. Eller så kan man nog får en backup innan den skickas iväg till rätt ställe.

Om det nu inte går att rädda min IBM ThinkPad R32 (Som naturligtvis är uppgraderad med extra RAM och större hd) så vet jag precis vilken dator som ska få ta dess plats även om det känns så snöpligt att behöva köpa ny laptop så nyligen efter mitt tidigare inköp (Som gjordes i Januari). Dessutom så svider det ju naturligtvis lite extra mycket att behöva köpa nytt när det finns så mycket annat som behövs tas in. Både i nöjes och arbetsväg. Ett par exempel på saker jag vill ha in är en Canon EOS 450D, en PSP Slim (Inkluderande ett par spel naturligtvis) samt en NDS Lite (Med extra chip för att kunna köra Color! på den). Med en lite enkel ekvation blir detta en slutnota på cirka 10.000 kronor cirka (och då har jag inte räknat in supportkostnader eller en ny dator...). Och i nuläget har jag enbart väldigt få uppdrag vilket kryddar det hela ytterligare lite...

RSS 2.0