Upphovsrätt på nya vilkor

Mark Simon informerar om nya "Orphan Works Act" som nyligen på nytt har lagts fram till kongeressen i USA. Första gången förslaget lades fram var 2006, men nu läggs det alltså fram igen, aningen redigerat.

Vad handlar det om?

Orphan Works Act handlar alltså (främst) om föräldrarlösa verk på internet. Det vill säga sådana verk som saknar kontaktbara upphovsmän - antingen att upphovsmannen har försvunnit eller är död. Men detta förslag på förändring av upphovsrättslagen verkar alltså vara på väg att förändra den även för verk MED upphovsmänn som finns tillgängliga. Det gör alltså det lättare för folk att ta din bild och använda i kommersiella sammanhang utan ditt godkännande.

På vilket sätt påverkar det dig?

Idag när du registrerar dig som upphovsman till något så sker det till en statlig .... vilket gör att staten ska hjälpa dig att tillhandahålla din registreringar. Så sker över hela världen och till viss del med ett gemensamt register. USA vill genom Orphan Works Act ändra på detta genom istället för att ha statliga register, ha privata sådana (att vissa företag tillhandahåller dom om man får tro Simon. I en intervju av Brad Holland (Representant från Illustrators' Partnership) gjorde med David O. Carson (General counsel of the Copyright Office) verkar det ännu mera som att det kommer bli striktare krav på registreringen av egna verk - Simons utdrag;

Brad Holland: If a user can't find a registered work at the Copyright Office, hasn't the Copyright Office facilitated the creation of an orphaned work?

David O. Carson: Copyright owners will have to register their images with private registries.

BH: But what if I exercise my exclusive right of copyright and choose not to register?

DOC: If you want to go ahead and create an orphan work, be my guest!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0